Tuesday, November 2, 2010

Shepherds Pie


Sekarang sedang agak sibuk training MV di tempat keja so masa nak update blog pun agak terhad. Bila balik pun dah keletihan. Amik resepi dari Blog Chef dan juga novelis tersohor Chef Norzailina Nordin, dah lama teringin nak buat pie ni, ada gak org panggil cottage pie, tapi tak kisah lah yg penting sedap dimakan, yea tak? oklah jom layan resepi..

Bahan-bahan:
  • 40 gm majerin
  • 1 labu bawang besar, cincang
  • 2 ulas bawang putih, tumbuk
  • 400 gm daging cincang
  • ½ biji cili Benggala hijau }
  • 200 gm lobak merah } dadu
  • 100 gm salderi }
  • 1 camb herba campuran
  • 1 tin tomato (425 gm), kisar
  • Garam secukup rasa

Bahan Atas:
  • 70 gm mentega
  • 800 gm ubi kentang, rebus & lecek
  • 100 gm keju Cheddar, parut (20 g untuk tabur)
  • 2-3 camb susu cair
  • Garam, serbuk lada sulah

Cara membuatnya:
  1. Untuk bahan lauk: Cairkan majerin, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan daging, kacau hingga berubah warna, bubuh cili Benggala, lobak merah, salderi dan tomato kisar.
  3. Tutup periuk dan perlahankan api tetapi hendaklah dikacau sekali sekala hingga lobak separuh lembut. Bubuh herba dan garam, angkat.
  4. Ratakan di dalam mangkuk tahan panas (boleh mengisi 1.75 liter).
  5. Untuk atasnya: Satukan 50 gm mentega, kentang, keju, susu, garam dan serbuk lada sulah.
  6. Ratakan ke atas daging. Boleh juga lorek dengan garfu di atasnya. Bubuh baki mentega dan taburkan keju.
  7. Bakar pada 190 C selama 30-35 minit atau sehingga permukaannya keperangan.

2 comments:

Yat Maria said...

Salam Jamie,

kita copy resepi ya..dah lama ngidam ni sheperd's pie...

Jamie said...

Yat,
ambil lah..memang utk dikongsi.. mmg sedap tak rugi mencuba...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails