Sunday, November 14, 2010

Ikan masak lemak cili api dgn belimbing


Kat rumah ni ramai pengemar lemak cili api ni, tapi takde le pedas berapi sgt, pedas-peda manja gitu. Kebetulan dpt belimbing buluh free tadi , mak sedara hantar kat rumah satu plastik. hambik ko..kalau nak beli mau 4-5 hengget reganya. bila dah letak belimbing takyah ler letak asam keping, memang syok arrr.... ikan pulak beli kat pasar tani pagi tadi sepinggan 5 ekor rega rm3.00 jer, 2 pinggan rm5 tp tak kuasa lak banyak2 sapa nak perabiskan. Jom ler layan resepi main campak-campak aku nie...

Bahan-bahan:-
  • ikan darat
  • 1 biji kelapa parut
  • 10-12 biji cili api
  • 2 inci kunyit
  • belimbing buluh
  • serai
Cara-caranya:-
  1. ikan dibersihkan, dilumur dgn garam dan kunyit serta digoreng, kena tunggu betul2 garing baru balikkan utk elak ikan hancur
  2. tumbuk cili api dan kunyit.
  3. perah santan masuk dalam periuk
  4. masukkan cili api dan kunyit yg dah ditumbuk lumat.
  5. masukkan serai yg dah dititik
  6. masak atas dapur, sampai menggelegak.
  7. sentiasa kacau utk elak pecah santan dan api jgn kuat sgt.
  8. masukkan belimbing buluh dan ikan.
  9. perasakan dgn garam
  10. bila dah mengelegak bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails