Kat rumah ni ramai pengemar lemak cili api ni, tapi takde le pedas berapi sgt, pedas-peda manja gitu. Kebetulan dpt belimbing buluh free tadi , mak sedara hantar kat rumah satu plastik. hambik ko..kalau nak beli mau 4-5 hengget reganya. bila dah letak belimbing takyah ler letak asam keping, memang syok arrr.... ikan pulak beli kat pasar tani pagi tadi sepinggan 5 ekor rega rm3.00 jer, 2 pinggan rm5 tp tak kuasa lak banyak2 sapa nak perabiskan. Jom ler layan resepi main campak-campak aku nie...
Bahan-bahan:-
- ikan darat
- 1 biji kelapa parut
- 10-12 biji cili api
- 2 inci kunyit
- belimbing buluh
- serai
- ikan dibersihkan, dilumur dgn garam dan kunyit serta digoreng, kena tunggu betul2 garing baru balikkan utk elak ikan hancur
- tumbuk cili api dan kunyit.
- perah santan masuk dalam periuk
- masukkan cili api dan kunyit yg dah ditumbuk lumat.
- masukkan serai yg dah dititik
- masak atas dapur, sampai menggelegak.
- sentiasa kacau utk elak pecah santan dan api jgn kuat sgt.
- masukkan belimbing buluh dan ikan.
- perasakan dgn garam
- bila dah mengelegak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment