Rasa teringin lak nak buat n makan apam comel berinti blueberry nie. Aku buat kaler lain2 tapi filling dalam sama jer. Cadang nak bawak gi opis esok sbb dpt byk untuk satu adunan tapi tak sangka malam tu dah langsai sebab dimakan bersama jiran tetangga. Resepi cedok dari dapur fiza yang rajin masak-masak dan memang amik tempahan mcm2 tu. Sebelum ni pernah buat resepi yg lebih kurang sama cuma susu segar diganti dgn air ais krim soda dan tak bubuh inti.
Bahan-Bahan:-
- 3 biji telur - dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus
- 150gm susu segar
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
Cara-caranya:-
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Picitkan blueberry filling secukupnya.
- Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
No comments:
Post a Comment