Wednesday, November 19, 2008

Kek Lapis Asam Manis

Waktu rehat yang lama masa hari Jumaat utk minggu ni telah dimanfaatkan sepenuhnya dengan aktiviti memasak Kek lapis asam manis. Memandangkan memang ada dapur dan perkakas yg sesuai maka aktiviti ini pun diteruskan. Kak Tosiah selaku chef pada hari tuh telah buat demostrasi camner nak buat kek nie. We all buat 4 biji sekali gus. Wokeh lah layan picture step by step how to make Kek Lapis Asam Manis.


Antara bahan-bahan yg diperlukan spt biskut marie kisar, susu pekat manis, asam duit-duit, baking powder, ovelatte,margerine, telur, esen vanila dan pewarna.

Cara-cara nak buat, firstly mestilah pukul margerin dan gula.


Masukkan Ovellate, baking powder and esen vanila

Orang kuat pada masa tu. Kaki pukul ni jangan main-main... tapi pukul margerin, telur dan sewaktu dengannya.Sifu siap pakai apron lagi... semangat berkobar-kobar.

Masukkan susu dan pukul lagi...

Masukkan biskut marie yang telah dikisar halus dan ditapis....

Last but not least, masukkan pewarna...

Bermulalah kerja-kerja melapis yang memakan masa yang agak lama. Laparnya we all masa tuh sebab tunggu our lunch tak sampai-sampai.


Antara krew-krew yang terlibat

Dan hasilnya....

1 comment:

masz_73 said...

Salam mak daro!!! kenai lagi x?? heheehe x tau pon blog juge.. ke x prasan..wakakkaka.. pape pon wa add u larr ek!! (heheh rock sikit)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails