Thursday, November 13, 2008
Fruit Tart
Atas permintaan Mommy Lucy, disertakan resepi utk buat fruit tart. buah kat atas tuh bleh jer boh apa2, jgn boh buah getah or buah kelapa sawit dah ler.
Resepi dapat dari Kak Nis Singapore diamik dari website MyResipi. ok lah Layan...
Bahan-bahan kulit tart( Anggaran dlm 40 biji saiz mini )
250 gm butter, suhu bilik
120 gm gula ising
2 biji kuning telur
440 gm tepung gandum, diayak dahulu
1 tsp esen vanilla
Inti Kastad: 2 tbsp tepung gandum
2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
8 tbsp gula kastor
2 cwn (500ml) susu segar
2 biji telur
2 tbsp (30 gm) mentega
Buah Utk Hiasan: Peach dalam tin, dihiris ikut suka atau buah-buah lain yg sewaktu dengannya.
Cara-cara
1). Adun semua bahan hingga menjadi doh.
2). Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm.
3). Susun acuan tart diatas dulang pembakar. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya.
4). Panaskan oven pada suhu 175C.
5). Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan.
6). Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.
Cara Membuat Inti Kastad:
1). Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
2). Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
3). Masukkan telur sebiji2 & aduk rata lagi.
4). Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
5). Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2.
6). Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati. Ketepikan seketika utk proses pengisian pada tart.
7). Ambil sesudu kecil inti kastad & bubuh ke dalam mangkuk tat yg telah sejuk tadi. (boleh mengisi isian kastad ini ke dlm piping beg lalu picitkan satu-persatu pd mangkuk tat)
Selamat mencube.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment