Sunday, July 17, 2011

Daging Goreng ala Kaprau

Memang sedap daging masak mcm ni kalau tak caya cuba tanya K.Nor secubit garam. Kak Nor beriya-iya kata lauk ni sedap dan mmg kena dgn selera keluarganya... dan bila Jamie try memang ternyata mabeles. Cuma bila Jamie buat guna paste tomyam jenama nona, rasa agak termasin sikit walaupun tak letak garam langsung, jd sapa2 nak guna tomyam paste jenama nona berhati2 sikit la..yg lain semua ok. Utk resepi ni jamie guna daun limau purut dan daun selasih, sebab memang ada tanam sendiri dua-dua pokok tu, lagi satu jamie tambah serai jugak. Sapa2 takde idea nak masak daging tu boleh cuba resepi ni...

DAGING
GORENG ALA KAPRAU
resipi : K.Jee

BAHAN2:

250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:
  1. Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.
  2. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8.
  3. Masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar.
  4. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.
  5. Masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan.
  6. Masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails