DAGING GORENG ALA KAPRAU
resipi : K.Jee
BAHAN2:
250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)
CARA:
- Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.
- Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8.
- Masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar.
- Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.
- Masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan.
- Masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.
1 comment:
kaprau tu ape ye?>>
Post a Comment