Salam Ramadhan.... amacam puasa setakat ni? Ada ponteng ker? Ponteng terpaksa takper..jgn sengaja pulak takmo puasa..rugi...tak sama mcm puasa dibulan lain. wokey lah ni adalah pencuci mulut utk 1st day iftar tu hari, tak sempat nak upload baru hari nie berkesempatan. Ingat nak letak hari Sabtu, tapi takde karen (elektrik) pulak dari kul 11.00 pg sampai kul 4.00 ptg..nasib baik cuaca tak berapa panas sangat. TNB sdg buat kerja2 penyelenggaraan, takpelah utk kepentingan bersama. Dah lama simpan resepi ni, asyik tertunda jer nak buat dan akhirnya berkesempatan gak nak buat pada bulan ramdhan ni..
Resepi amik dari MyR yg baru jer sihat setelah ada masalah teknikal, suka hatirase nya bila MyR dah ok, senang sikit nak cari resepi utk iftar n sahur. Thanks Yani n family. Jom kita layan resepi dari Maya Zakry @MyR...cuma tuk kuah saya campur dgn krim jagung sket...
Bahan A
- 500ml susu segar
- 8 keping roti
- 4 sudu besar gula
- 2 sb butter dicairkan
- 2 biji telur ayam
- 1 st esen vanila
- 1 sb tepung jagung
- 1sb serbuk kayu manis, n serbuk buah pala (tak letak)
- 1 tin susu cair
- 2 sb gula
- 2 sb tepung kastad
- 3 sb jagung krim
- Hancurkan/koyakan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
- kacau dan gaul rata bahan B
- Tuangkan ke dalam loyang bersama bahan A yg telah direndam tadi.
- Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 30 minit/ hingga masak. Sejukkan sbelum masuk peti ais.
- Utk sos kastard, gaulkan bahan sos dan masak atas api sederhana sbentar (jgn sampai pekat sbb nanti bila sejuk akan pekat sendiri).
- Tuangkan atas roti semasa menghidang.
2 comments:
semalam berbuka di holiday villa, subang jaya...ini yg paling membuka selera....wallah syedapnye!
Amboi fiza..bukan main lagi buka kat hotel gitew..best ker?
Selamat berpuasa yea
Post a Comment