Monday, December 7, 2009

Puding Karamel Lapis Coklat

Dah lama nak try buat puding nie, semalam baru tercapai hajat dihati. Jamie amik resepi ni dari rumah Kak Ummi Kuantan, dan kak Ummi pulak amik dari Mak Lang Azie. Apa-apa pun Jamie ucapkan mekasih buat dua org sifu terkenal ni, Jamie copy and minta halal yea.

Memang mudah dan cepat nak menyediakan puding nie. Lepas sejukkan lam peti ais sedap jer masuk tekak, sapa-sapa nak meh ler ada lagi nie... Kalau tak pon try ler buat sendiri..

Bahan:-
(A)
1 tin susu cair (*ummi guna Nestle Ideal)
5 sudu bear gula
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila

(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat

(C)
2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu

Cara Membuat:-
Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci (*ummi guna loyang bulat berdiameter 6" x 3" tggi). Masukkan 1/2 cawan (*ummi letak 3/4 cawan) adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau hingga maska. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang seli hinga habis. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.

3 comments:

Fiza Nordin said...

lame dulu kite dah pernah buat puding ni tp resipinya kite amik kat myr...rasenye same je bahan2nye...mmg sedap...lemak berkrim...nyump3x...rase mcm teringin plak nak buat lagi...eheheee

blogresipi.com said...

Puding lapis ni memang amat cedappp kan kak.... kite pon kalau buat kejap jer habes,heheh

Jamie said...

Kalau fiza memang kacang jer buat puding nie kan.. apa lagi...


Ijan> memang sedap kan.. lemak berkrim disukai ramai..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails