Friday, March 18, 2011

Kek Batik


Salam semua.... sihat ker? lama sangat dah tak update entry kan... nak kata busy sgt tu takdelah tapi entahlah..mood tu entah ke mana. Ingatkan bila dah start belajar balik tentu banyak masa nak update blog tapi tu cuma andaian jer. apa2 pun nak ucapkan terima kasih pada kawan2 yg sudi singgah walaupun blog nie dah naik bersawang dan berkulat.. asyik entry maulidur rasul ajer..hahahaha. Baru-baru ni try buat kek batik, kek yg paling senang takyah nak bakar or kukus bagai. Jom layan resepi yg disalin dari Hana yg sedang bersiap2 nak balik M'sia dari Nihon....

RESEPI KEK BATIK LAPIS
ambil dari : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 250g@satu peket biskut marie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat
  • 5 biji telur
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1sk nescaffe - optional
  • 2 sudu besar air panas - optional (utk kek yg agak moist)

Cara-cara
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails