Sunday, July 17, 2011

Daging Goreng ala Kaprau

Memang sedap daging masak mcm ni kalau tak caya cuba tanya K.Nor secubit garam. Kak Nor beriya-iya kata lauk ni sedap dan mmg kena dgn selera keluarganya... dan bila Jamie try memang ternyata mabeles. Cuma bila Jamie buat guna paste tomyam jenama nona, rasa agak termasin sikit walaupun tak letak garam langsung, jd sapa2 nak guna tomyam paste jenama nona berhati2 sikit la..yg lain semua ok. Utk resepi ni jamie guna daun limau purut dan daun selasih, sebab memang ada tanam sendiri dua-dua pokok tu, lagi satu jamie tambah serai jugak. Sapa2 takde idea nak masak daging tu boleh cuba resepi ni...

DAGING
GORENG ALA KAPRAU
resipi : K.Jee

BAHAN2:

250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:
  1. Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.
  2. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8.
  3. Masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar.
  4. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.
  5. Masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan.
  6. Masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

Wednesday, July 13, 2011

Aqiqah Khalish

Alhamdulillah majlis aqiqah untuk Khalish dah selesai dibuat pada 19 Jun 2011 tempohari. Terima kasih pada semua tetamu yg sudi datang meraikan majlis tersebut. Sapa2 yg tak dapat datang tu , xpelah maybe takde rezeki korang nak makan kambing golek kami. Majlis start lepas zohor dan kami jemput org2 surau untuk bacaan tahlil ringkas di rumah..

Seksi tak kambing ni. Memang sedap..langsung tak berbau kambing dengan rempah BBQ mmg meresap dlm daging. Dua ekor kambing ini ditempah siap masak dari Best Farm Batu Cave. Memang terbaek dari ladang....


Menu yang dihidangkan adalah nasi tomato, ayam masak merah, dalca daging, acar nenas, papdom yang ditempah dari restoran ibu mertuaku. Dgn murah hati ibu mertuaku bagi rojak buah Penang, memang terbaekkk... mekasih pak cik Johan
Pulut kuning dan rendang berserta sambal dimasak oleh makcik (kakak emak) yang dtg dari Serting, terima kasih banyak2 sbb dtg awal dan tolong masak2. Untuk dessert aku buat apam polkadot, papermint kek dan marble cheesecake...

Friday, July 8, 2011

Nasi Tomato n the Geng

Rasa teringin nak makan nasi tomato sebab tak sempat nak merasa masa buat kenduri aqiqah aritu. Penat sgt dan sibuk melayan tetamu smpi tak sempat dan takde selera nak makan, Bila majlis selesai, makanan pun semua dah langsai... alhamdulillah makan semua cukup2 utk tetamu yg hadir. Resepi asal dari Kak Liza tapi yg ni C&P dari dapur Cik Mat Gebu yg semakin glamor itew...

Bahan-Bahannya:-

5 cawan beras Basmathi, cuci dan rendam 20 minit. Toskan
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato, cincang halus
1/2 cawan sos tomato
2 camca besar mentega
5 camca besar minyak masak
1 helai dun pandan, disimpul
3 ulas bawang putih, dihiris
5 biji bawang merah, dihiris
1 inci halia, dihiris halus
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 kuntum bunga lawang*
1 batang kayu manis*(*rempah tumis)
Air, ikut sukatan beras
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan:-
Kacang pis
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng

Cara membuatnya:-
  1. Dalam periuk, panaskan minyak dan masukkan mentega. Bila mentega cair, tumis rempah tumis, bawang putih, bawang merah, halia dan daun pandan. Tumis hingga wangi.
  2. Masukkan tomato cincang dan tomato sos, kacau dan biar masak. Tuang susu dan air, masak hingga mendidih. Matikan api.
  3. Masukkan beras dalam rice cooker. Tuang no.2 ke dalam rice cooker tadi, masukkan garam (anggaran 3/4 camca teh), gaul beras hingga rata dengan semua rempah2. Masak seperti biasa dan balik2kan nasi bila betul2 masak.
  4. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang, kacang pis dan bawang goreng sebelum dihidangkan....

Dalca Daging

Ayam Masak Merah

AYAM MASAK MERAH
Sumber: CMG

Bahan-Bahannya:-
500 g ayam, potong ikut suka
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk lada sulah
2 batang serai, dititik
2 biji bawang besar, potong bulat
2 inci halia, diketuk
3 ulas bawang putih, hiris halus
2 batang cili hijau, potong serong
2 camca besar cili kisar
2 camca besar tomato puri
3 camca besar sos cili
1/2 cawan air
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
4 kuntum bunga cengkih*
2 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
Garam dan gula secukup rasa

Untuk Hiasan:-
1 - 2 camca besar kacang pis
Bawang goreng

Cara membuatnya:-
  1. Ayam potong ikut suka, cuci bersih, gaul dengan serbuk kunyit, garam dan serbuk lada sulah, perap 20 minit dan goreng hingga kuning keemasan tapi tidak garing. Angkat dan toskan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan. Tumis rempah tumis, halia titik, bawang putih dan serai hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan tomato puri dan sos cili, biar masak hingga wangi. Tuang air dan kacau rata.
  3. Masukkan ayam, hirisan bawang besar dan hirisan cili hijau. Gaul rata, masukkan garam dan gula dan biar masak hingga pekat. Rasa dan jika ok (mesti ada rasa masin, manis, masam dan sedikit pedas) boleh angkat. Hias dengan kacang pis dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

Banana Crumb Muffins


Saje menambah koleksi muffin. Kalau ada pisang masak yg tak abis makan tu boleh lah dilenyek2 dan buat muffin ni. Yg beri kelainan pada muffin ni adalah part crumbe topping tu... jom check resepi, translate sendiri lah yea....

Sources from: Allrecipes

Ingredients

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3 bananas, mashed
  • 3/4 cup white sugar
  • 1 egg, lightly beaten
  • 1/3 cup butter, melted
  • 1/3 cup packed brown sugar
  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 1/8 teaspoon ground cinnamon- x letak pun
  • 1 tablespoon butter

Directions
  1. Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Lightly grease 10 muffin cups, or line with muffin papers.
  2. In a large bowl, mix together 1 1/2 cups flour, baking soda, baking powder and salt. In another bowl, beat together bananas, sugar, egg and melted butter. Stir the banana mixture into the flour mixture just until moistened. Spoon batter into prepared muffin cups.
  3. In a small bowl, mix together brown sugar, 2 tablespoons flour and cinnamon. Cut in 1 tablespoon butter until mixture resembles coarse cornmeal. Sprinkle topping over muffins.
  4. Bake in preheated oven for 18 to 20 minutes, until a toothpick inserted into center of a muffin comes out clean.


Thursday, July 7, 2011

Lunch date at CheeChah

Salam semua...
Wah lama sungguh tak bersiaran sejak ada hand bang baru. Al maklum lah nak adjust time n biasakan diri dgn baby setelah 4 tahun berehat dan dpt tido dgn aman. Selepas 2 bulan berlalu barulah baby pandai tido waktu malam n jaga waktu siang. oklah back to the picture, ni gambar makan2 bersama geng2 yg sambung study, namun tak cukup korum sbb nana n pdah ada hal masa ni, so cuma ada kami berempat saje...lokasi kali ni kat kawasan the strand kota damansara di satu kedai nama CheeChah. Kedai ni tukang masak dia malays n dapur jenis open concept, jadi buleh intai2 masa diaorg masak. Menu pulak lebih kepada fusion food.. apa lagi jom try...


Tempatnya agak santai n cozy, memang sesuai utk lepak2 bersama kawan utk bergosip n menganyam ketupat. org tak ramai masa kami pegi sebab belum lunch time lagi. Masalah kat sini cuma parking jelah. tapi masa kami makan ni majlis perbandaran sedang buat operasi, mana keta yg double park n halang laluan semua kena tow, jadi pastikan anda parking ditempat yg sepatutnya dan bayar kupon parking :).
Member-member seperjuangan tempat berkongsi cerita suka dan duka

Sekali sekala makan ubi kayu n minum air kopi memang syok.. ai oder mee ying dan yang tp by the time food sampai terus lupa nak amik gambar. Air kopi dia memang kaw n pekat...




P/s: dah promote ni, agak2 cheechah bg komisyen or diskaun tak kalau dtg lagi..huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails